Apa imbuteliata in PET

Apa imbuteliata

Cea mai mare parte a apei imbuteliate este distribuita in sticle din polietilen tereftalat (PET). Sticlele sunt in general sigure. Dar, atunci cand este tinut la caldura sau umezeala, plasticul poate elibera substante chimice in apa. Dr. Feru explica: „Din cauza consumului mare de apa, vara s-a intamplat ca supermarketurile sa nu aiba suficiente locuri de depozitare si sa tina sticlele afara, in caldura. Sub influenta razelor ultraviolete s-a modificat gustul acesteia“.

Important nu este doar unde pastram apa, ci si ce facem cu ea atunci cand o luam cu noi la drum. Multi oameni beau dintr-o sticla care a stat intr-o masina incinsa, lucru care se poate dovedi periculos. Andreea Cugir, de 30 de ani, arhitecta in Bucuresti, obisnuia sa tina vara trecuta in masina tot timpul o sticla cu apa. „Medicii recomanda sa bem cel putin doi litri de apa pe zi, iar munca mea presupune sa-mi petrec mult timp pe drum. Vara trecuta am observat ca apa avea un gust ciudat dupa ce statea in caldura din masina“, spune ea.

Apa imbuteliata

Desi nu stia ca apa se si contamineaza de la sticla de plastic cand sta in soare, ea a luat hotararea de a folosi un termos din otel inoxidabil pentru a-si pastra bautura rece.

Intre timp, expertii au tras un semnal de alarma referitor la cateva substante chimice. Antimoniul este un material cu potential toxic, folosit la fabricarea PET-urilor. Anul trecut, oameni de stiinta germani au descoperit ca utilizarea indelungata a unei sticle din plastic duce la eliberarea unei cantitati tot mai mari de antimoniu, care poate provoca varsaturi si diaree.

O comisie a Institutelor Nationale de Sanatate a convenit ca bisphenolul A (BPA), o substanta chimica ce se gaseste in policarbonati (folositi la fabricarea dozatoarelor de apa, a sticlelor din plastic pentru sportivi si a altor produse din plastic dur, dar nu a PET-urilor), poate provoca tulburari neurologice si de comportament la fat, bebelusi si copii mari, dar poate afecta si activitatea cerebrala, sistemul reproduc- tiv la femei si sistemul imunitar.

sursa: tyent.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *