Tratament cu apa termala

Tratament cu apa termala

Dr. Alina Damian, medic specialist dermatologie în cadrul Centrului Medical Unirea (CMU), ne oferă detalii despre apele termale bogate în săruri minerale şi apele termale sulfuroase.

Apa termală bogată în săruri izvorăşte de la mare adâncime şi ajunge la suprafaţă sub forma unui izvor  cu temperatura cuprinsă între 20 şi 63 de grade C. Este o apă microbiologic pură, nu conţine conservanţi sau parabeni, este bogată în săruri minerale, cupru, zinc, seleniu, calciu şi magneziu şi este ideală pentru diverse afecţiuni cutanate şi probleme ale tenului.
Apele termale sulfuroase sunt o categorie aparte. Sunt ape bogate în hidrogen sulfurat (singurul compus al sulfului care se absoarbe prin piele, plămâni şi pe cale digestivă). Sulful asimilat de organism creşte metabolismul bazal cu 40%, produce vasodilataţie la nivelui reţelei vasculare cutanate, antrenând scăderea valorilor tensionale periferice, măreşte cantitatea de globule roşii şi hemoglobină.
“Apele termale sulfuroase  sunt folosite în curele de tratament de tip băi  şi sunt indicate în diferite afecţiuni cum ar fi cele ale aparatului locomotor (reumatismale, artrite, postraumatic), afecţiuni  neurologice periferice (pareze, parestezii, polineuropatii), afecţiuni ginecologice inflamatorii, afecţiuni ale aparatului respirator şi afecţiuni cutanate”, explică specialistul CMU.

Tratament cu apa termala

În afecţiunile cutanate, sunt indicate în psoriazis, parapsoriazis şi în alte afecţiuni manifestate cu îngroşări ale pielii, au efect keratolitic (ajută la îndepărtarea straturilor groase  şi în exces ale pielii).
“Spre deosebire de apele sulfuroase, apele termale bogate în săruri minerale au în special efect benefic asupra pielii avânde efecte  multiple, calmante, anti-iritante, fiind eficiente în special când sunt  înglobate în produse cosmetice”, spune dr. Alina Damian.

Produsele cosmetice pe bază de apă termală au următoarele proprietăţi:
– sunt hipoalergenice, au efect calmant, reduc sensibilitatea celulelor implicate în mecanismele de reacţie ale pielii, pielea devine mai puţin sensibilă, îmbunătăţesc schimburile metabolice dintre celule prin fortificarea membranelor acestora, măresc eficienţa celulelor cheie ale sistemului imunitar al pielii, conferindu-i acesteia o mai bună apărare şi rezistenţă la diverşi factori de agresiune internă sau externă.
“Folosirea produselor cosmetice pe bază de apa termală  conferă  tenului o mai bună hidratare şi tonifiere, echilibrează ph-ul pielii  protejând-o împotriva factorilor de mediu şi a radicalilor liberi. Are un efect benefic în prevenirea îmbătrânirii cutanate, încetinind fenomenul de degradare a pielii”, arată specialistul în dermatologie.

Potrivit acesteia, produsele sunt utile pentru o serie de afecţiuni ale tenului – acnee, dermatită atopică, psoriazis, eczeme iritante sau alergice, dar şi pentru tenurile normale, fiind eficiente pentru o mai bună fixare a machiajului sau o mai bună absorbţie a cremei hidratante.
Diferite afecţiuni cutanate pot fi tratate sau ameliorate prin folosirea cosmeticelor pe bază de apă termală:
-tenul sensibil manifestat prin iritaţii, roşeaţă, mâncărimi la aplicarea diverselor produse cosmetice – dermatită atopică – eczemă alergica şi de contact – psoriazis -prurit generalizat sau localizat
-ten gras, seboreic, acneic arsuri cutanate accidentale sau după tratamente  cutanate (peeling, laserterapie, dermabraziune)
– dermatită de scutec la copii

Tratamentul pe bază de apa termală poate fi şi sub formă de  băi, masaje cu jet de apă, împachetări sau asociat cu consum zilnic  de apa termală. “Efectul este energizant, revigorant pentru organism, creşte inumitatea şi rezistenţa organismului la diferite afecţiuni de natură inflamatorie şi imunologice ale diferitelor aparate şi  sisteme – locomotor, neurologic, pulmonar, digestiv”, spune medicul CMU.

Nu se cunosc contraindicaţii absolute ale utilizării apei  termale, ele sunt relative şi ţin în special de modalitatea de  utilizare şi aplicare, ele trebuie să fie folosite numai la indicaţia şi sub supraveghere medicală.
“De exemplu, dacă nu se respectă modul de aplicare al apei termale pentru ten (pulverizare de la 5-10 cm, se lasă 30 sec, apoi se îndepărtează  sau se tamponează excesul) se obţine paradoxal un efect de deshidratare al pielii pentru că apa nu se mai fixează în celule  cutanate şi va fi absorbită în ţesuturi de către sărurile minerale conţinute”, arată Alina Drăgan.
Produsele cosmetice de întreţinere şi îngrijire  pe bază de apă  termală se pot aplica ori de câte ori este nevoie, dar ideal de 2-3 ori/zi, în funcţie de utilitatea lor şi de probemele tenului pentru care se aplică.
Produsele folosite în scop terapeutic pentru o anumită afecţiune se utilizează în conformitate cu recomandările medicului dermatolog în momoterapie sau ca adjuvante unor tratamente medicamentoase. Produsele pe bază de apa termală pot fi utilizate pe termen lung în  condiţii de maximă siguranţă, sunt microbiologic pure, nu au ingrediente  active care să dea dependenţă în utilizările prelungite.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *