Apa alcalina, pentru pancreas

Apa alcalina si pancreasul

Prima linie de aparare in ce priveste mentinerea alcalinitatii critice a mediului din organism o reprezinta pancreasul. Pancreasul este o glanda mare, cam cat pumnul, care cantareste aproape 226 grame si este situata spre partea posterioara a cavitatii abdominale, in spatele stomacului. Pancreasul contine grupuri izolate de celule, cunoscute sub numele de insulele Langerhans, capabile sa masoare nivelul glicemiei la fiecare zece secunde, cu o marja de eroare de 2%.

Aceste insule asigura pancreasului celebrul rol in diabet, acele de a regla glicemia: ele adapostesc celulele alfa si beta ce raspund de productia de glucagon si respectiv de insulina. Insulina serveste la transportul zaharurilor din sange la cele 75 de mii de miliarde de celule ale corpului, pentru productia de energie. Glucagonul anunta ficatul si muschii cand sa-si transforme depozitele de glicogen inapoi in glucoza (proces denumit glicogenoliza), pentru a creste glicemia.

Apa alcalina si pancreasul

Dar pancreasul are si un alt rol, la fel de important, in diabet (sau in absenta acestuia). Deoarece stomacul este, prin rolul sau un organ cu mediu acid, alimentele partial digerate sunt in general acide in momentul cand ies din stomac, chiar si in cazul celei mai sanatoase diete. Pancreasul secreta in intestinul subtire enzime digestive, pentru a contracara aciditatea si a mentine un mediu alcalin la nivelul acestei portiuni a tubului digestiv. Pancreasul are un rol crucial mai ales in digestia proteinelor, el avand grija ca organismul sa aiba acces la toti aminoacizii (elementele componente ale proteinelor) esentiali pentru a produce insulina in cantitatea necesara si de calitatea necesara. Acesti aminoacizi sunt necesari si pentru fabricarea mai multor enzime digestive.

Atunci cand alimentatia contine permanent un belsug de alimente din care rezulta acizi, pancreasul este supus unui stres neintrerupt, deoarece se lupta sa mentina echilibrul pH-ului la nivelul intestinului subtire. Secretia de enzime cu rol de alcalinizare este de multe ori inhibata intr-un organism hiperacid. Pe masura ce devine si el tot mai acid, pancreasul este tot mai putin capabil sa reduca aciditatea sau sa produca insulina. Si atunci, cu exceptia cazului unei alimentatii foarte alcaline, orice aliment sau bautura nu face decat sa mareasca aciditatea, iar fara secretiile alcaline ale pancreasului organismul este condamnat la descompunere celulara si moarte.
Pancreasul este organul care sufera in cazul diabeticilor. Un prim rol al pancreasului este sa produca insulina. Pancreasul este organul direct implicat in reglarea balantei apei din corp. Volumul de apa din interiorul fiecarei celule este rationalizat in functie de cat potasiu exista in interiorul celulei. Insulina este agentul care transporta potasiul si aminoacizii in celule. Daca potasiul ramane in afara celulei, adica in sange, la un moment dat se vor produce batai neregulate ale inimii si de multe ori are loc infarctul miocardic. De aceea, rolul insulinei este sa forteze potasiul, aminoacizii si zaharul in celule. Insulina este precum o cheie la o usa incuiata. Fara ea usa celulelor nu se poate deschide, iar ele nu primesc hrana si energie. Atunci bolnavul se simte fara vlaga si foarte obosit.

Al doilea rol al pancreasului este sa ajute digestia. Pancreasul colecteaza apa din celulele proprii, o amesteca cu bicarbonatul si enzimele pancreatice produse de el si secreta sucul pancreatic (are pH-ul de 8.8, tocmai pentru a echilibra pe cat posibil bolul alimentar acid, care vine in intestin din stomac). Acolo in intestin va incepe o alta faza a digestiei.

Daca nu exista suficienta apa in corp, sucul pancreatic secretat nu ajunge sa neutralizeze tot acidul din stomac la inceperea ciclului digestiei. In consecinta, pancreasul fiind responsabil de 2 lucruri deodata (producerea insulinei si producerea sucului pancreatic) va trebui sa-si anuleze o functie: ori nu mai vine acid din stomac (lucru putin probabil pentru ca pacientul va continua sa manance), ori trebuie sa dam suficient de multa apa pancreasului sa poata executa cel putin una din cele doua functii.

La inceput pancreasul va produce mai putina insulina pentru a folosi apa la secretia sucului pancreatic, care ajuta la digestie. Si atunci, o parte din celule nu vor primi energie si nutrienti din cauza cantitatii mici de insulina secretata de pancreas. Multe din celule raman incuiate, nealimentate cu hrana, neexistand cheia numita insulina. Prin urmare ele se usuca si mor. Acesta este mecanismul din spatele procesului degenerativ al diabetului.

Pancreasul este extrem de dependent de o dietă alcalină corectă. Toate aspectele funcţiei pancreatice reduc aciditatea în exces şi reglează echilibrul glucidelor în sânge. Pentru a avea un echilibru corespunzător al glucidelor în sânge, trebuie să menţineţi o dietă în primul rând alcalină si sa consumati apa alcalina kangen.

Nota: Apa alcalina, datorita structurii moleculare, hidrateaza eficient celulele si ajuta pancreasul sa produca sucul pancreatic si insulina.

sursa:kangencluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *